Invloed van oorlogen op de populariteit van goud

Geplaatst op 27-12-2023

Categorie: Zakelijk

De goudprijs heeft in de afgelopen tijd aanzienlijke schommelingen gekend, waarbij geopolitieke onrust en economische factoren een grote rol spelen. De prijs van goud is bijna op het hoogste punt ooit, met een recente notering van ongeveer $2072 per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). Dit komt dicht in de buurt van de piek in 2020, toen de prijs van het edelmetaal $2075 bereikte.

Een van de belangrijkste oorzaken voor deze stijging is de aanhoudende onrust in de wereld, waaronder de oorlog tussen Israël en Hamas en de oorlog in Oekraïne. Deze conflicten leiden tot onzekerheid op de beurzen, waardoor beleggers vaak hun toevlucht zoeken in goud, dat traditioneel wordt gezien als een veilige belegging.

Daarnaast spelen monetaire beleidsmaatregelen, zoals de rentetarieven en kwantitatieve versoepeling, een belangrijke rol. Lagere rentetarieven kunnen de aantrekkelijkheid van goud vergroten, omdat beleggers op zoek gaan naar alternatieven voor rendement. Ook de waarde van de dollar is van invloed op de goudprijs. Wanneer de dollar in waarde daalt, wordt goud, dat in dollars wordt verhandeld, aantrekkelijker voor kopers buiten de Verenigde Staten.

Inflatie is een andere factor die de goudprijs beïnvloedt. Goud wordt vaak beschouwd als een hedge tegen inflatie. Bij zorgen over stijgende inflatie wenden beleggers zich tot goud om hun koopkracht te behouden, wat de vraag en dus de prijs van goud kan verhogen.

De verwachtingen voor de goudprijs in 2024 zijn overwegend positief. Analisten suggereren dat als de centrale banken hun beleidsrentes verlagen, dit een positief effect zou hebben op de goudprijs. Bovendien blijft de geopolitieke situatie onrustig, en de aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne zullen naar verwachting de prijs van edelmetalen blijven beïnvloeden.

Wat betreft de populariteit van het kopen van fysiek goud onder Belgen, deze trend lijkt te passen in een bredere beweging waarbij beleggers op zoek zijn naar stabielere en veiligere beleggingsopties in tijden van economische en politieke onzekerheid. Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven in onrustige tijden, wat de populariteit ervan kan verklaren onder beleggers die streven naar zekerheid in hun beleggingsportefeuille.

Bronnen:

Goudwisselkantoor.be

RTLNieuws.nl

Lynx.nl