Maximale hypotheek berekenen

Geplaatst op 09-06-2022

Maximale hypotheek berekenen

Je maximale hypotheek hangt af van het bruto jaarinkomen van jouw en je partner en de waarde van de woning die je wilt kopen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je mag lenen. Maar let op vaste maandelijkse uitgaven zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet, studieschuld of partneralimentatie verlagen dit bedrag. Er is natuurlijk de koopprijs van de woning, maar er zijn ook bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, taxatie, kosten, advieskosten en notariskosten. Dit noemen we kosten koper. Vanaf 2018 mag je maximaal 100 procent van de waarde van de woning lenen. Dit is door de wet geregeld. Laten we dit uitleggen in een voorbeeld. Stel jullie inkomen is samen 70.000 euro.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

We leggen je kort uit hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Afhankelijk van keuzes zoals hypotheekvorm en rentevaste periode bereken je hoeveel hypotheek je kan krijgen op basis van het inkomen. 320.000. In dit voorbeeld jullie droomhuis kost 200.000. De maximale lening op basis van de woning is honderd procent van tweehonderdduizend, tweehonderdduizend euro. Dit is de maximale hypotheek, ook al mag je op basis van het inkomen meer lenen.

Maximale hypotheek berekenen met financiële verplichtingen

Wil je een huis kopen, maar heb je te maken met financiële verplichtingen, dan heeft dit invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Een van de belangrijkste verplichtingen die we vaak terug zien komen is een lening voor je studie. Maar wist je dat er meer leningen zijn die invloed hebben op het krijgen van een hypotheek? Als je geen financiële verplichtingen hebt, dan heeft dat een positieve invloed op je maximale hypotheek. Is er sprake van één of meerdere leningen? Dan ligt het anders. Je hebt namelijk minder financiële ruimte om je hypotheek te betalen. Zorg daarom altijd voor dat je alle uitgaven goed in beeld hebt voordat je een hypotheek aanvraagt. Een geldverstrekker vraagt namelijk bijna altijd naar een uittreksel van het Bureau Krediet Registratie, ook wel bekend als het BKR. Zij registreren alle leningen die hoger zijn dan 250 euro en die langer duren dan een maand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je creditcard of de optie tot rood staan op je rekening. Dit staat allemaal geregistreerd en heeft invloed op jouw maximale leen ruimte. Ook je nieuwe iphone die je maandelijks afbetaalt bij je mobiele abonnement zie je terug bij het BKR.

Hoeveel hypotheek je kan krijgen hangt af van je schulden 

Sta je dus op het punt om een huis te kopen en wil je ook een nieuwe telefoon? Overweeg dan om deze aan te schaffen met eigen geld. Maar niet alle leningen worden geregistreerd bij BKR. Zo zou je juist je studieschuld bij DUO hier bijvoorbeeld niet terugvinden. Toch is het wel belangrijk om deze lening tijdens het hypotheekadvies gesprek te benoemen, aangezien het wel wordt meegenomen in de maximale hypotheek berekening. Hoe zwaar de studieschuld meeweegt kan natuurlijk wel weer verschillen.