Beginnen met beleggen: hoe start je slim?

Geplaatst op 04-05-2023

Wil je beginnen met beleggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen, je bent niet de enige! Beleggen kan namelijk erg ingewikkeld lijken en veel mensen weten niet goed hoe ze hiermee moeten starten. In deze blog ga ik je alles vertellen over hoe je slim kunt starten met beleggen. Van het bepalen van je doelstellingen en het kiezen van de juiste beleggingsproducten tot het opstellen van een beleggingsplan en het bepalen van je risicoprofiel.

beginnen met beleggen

Bepaal je doelstellingen

Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om je doelstellingen te bepalen. Waarom wil je gaan beleggen? Wil je vermogen opbouwen voor later, bijvoorbeeld voor je pensioen? Of wil je juist op korte termijn rendement behalen? Het is belangrijk om deze doelstellingen helder te hebben voordat je gaat beleggen. Op basis van je doelstellingen kun je namelijk bepalen welke beleggingsproducten het beste bij jou passen.

Kies de juiste beleggingsproducten

Er zijn veel verschillende beleggingsproducten waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Maar welke beleggingsproducten zijn het meest geschikt voor jou? Dit hangt onder andere af van je doelstellingen en je risicoprofiel. Als je op korte termijn rendement wilt behalen, dan zijn aandelen bijvoorbeeld een goede optie. Wil je vermogen opbouwen voor later, dan zijn obligaties of vastgoed juist weer geschikter.

Stel een beleggingsplan op

Als je weet welke beleggingsproducten het beste bij jou passen, dan is het tijd om een beleggingsplan op te stellen. Dit is een plan waarin je vastlegt hoeveel geld je wilt beleggen en hoe je dit geld gaat verdelen over de verschillende beleggingsproducten. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met je doelstellingen en je risicoprofiel. Zorg er ook voor dat je het beleggingsplan regelmatig update en bijstuurt waar nodig.

Bepaal je risicoprofiel

Een belangrijk onderdeel van het beleggen is het bepalen van je risicoprofiel. Dit is een inschatting van hoeveel risico je bereid bent te nemen bij het beleggen. Hoe hoger het risicoprofiel, hoe hoger het potentiële rendement, maar ook hoe hoger het potentiële verlies. Het is daarom belangrijk om je risicoprofiel zorgvuldig te bepalen en hierbij rekening te houden met je doelstellingen en je financiële situatie.

Begin met beleggen

Als je begint met beleggen, is het belangrijk om je emoties onder controle te houden. Het kan namelijk voorkomen dat de koers van de beleggingsproducten waarin je hebt geïnvesteerd, daalt. Het is dan verleidelijk om je beleggingen te verkopen en te stoppen met beleggen. Maar vaak is het beter om geduldig te blijven en niet te panikeren. Beleggen is namelijk een langetermijninvestering en de koersen van beleggingsproducten kunnen stijgen en dalen.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je beleggingen te monitoren en bij te sturen waar nodig. Je beleggingsplan is namelijk geen statisch document, maar kan veranderen door veranderende omstandigheden. Houd daarom regelmatig je doelstellingen en je beleggingsplan tegen het licht en stel deze bij waar nodig.

Een ander belangrijk aspect van beleggen is het spreiden van je beleggingen. Dit betekent dat je niet al je geld in één beleggingsproduct steekt, maar je geld verdeelt over verschillende beleggingsproducten. Op deze manier verklein je het risico dat je loopt en spreid je het potentiële rendement.

Ten slotte is het belangrijk om geduld te hebben als je begint met beleggen. Beleggen is namelijk geen snelle manier om geld te verdienen, maar een langetermijninvestering. Het kan even duren voordat je rendement behaalt en soms kan het zelfs voorkomen dat je verlies lijdt. Maar als je geduldig blijft en je beleggingsplan volgt, dan is de kans groot dat je op de lange termijn een mooi rendement behaalt.

Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om je doelstellingen helder te hebben en de juiste beleggingsproducten te kiezen. Stel vervolgens een beleggingsplan op waarin je rekening houdt met je doelstellingen en risicoprofiel. Daarnaast is het belangrijk om je emoties onder controle te houden en geduldig te blijven. Spreid je beleggingen en monitor je beleggingen regelmatig. Op deze manier vergroot je de kans op een mooi rendement op de lange termijn.